Hogyan segíthet az almakúra bélhurutnál?

1734
HOZZÁSZÓLÁS:

Az újabb időben gyakran látjuk, hogy a gyógyítás terén olyan szereket alkalmaznak, melyeket a természetes gyógyászatban már rég használnak, és a nép talán már ősidők óta fogyasztja, sőt közöttük magas elismerésben és nagy becsben részesül, anélkül azonban, hogy a tudomány kellő és megérdemelt figyelemben részesítette volna. Ezt látjuk igen sok gyógynövénynél, mint pl. a kamilla, fehér fagyöngy stb.

A diétás konyhában is gyakran találkozunk eljárásokkal és kezelési módokkal, amelyek a népies és természetes gyógyászatban már régóta ismeretesek.

Idetartozik a bélhurutnál gyakran alkalmazott és melegen ajánlott almakúra

A népies gyógyászatból vett át a hivatalos gyógytudomány Dr. Heisler badeni orvosnak köszönhetően, aki az almakúra jelentőségére legelőször mutatott rá.

Dr. Heisler falusi gyakorlatában (Schwarzwaldban) ismerkedett meg ezzel a gyógymóddal, és felismerte annak óriási gyakorlati jelentőségét. Közben az almakúrát kipróbálták a legkülönbözőbb szanatóriumokban és klinikákon, és ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy efelől végleges bírálatot mondhatunk.

Az almakúrát ma a legkülönbözőbb természetű bélhurutnál is alkalmazzák!

Még súlyos vérhasnál, sőt tífusznál is beválhat. A legtöbb esetben az orvosok megfigyelései szerint az eredmény egyenesen bámulatos, amennyiben a hasmenés csakhamar megszűnik, a széklet összeállása javul, ahogy az általános közérzet is, a láz pedig – ha a hasmenés lázzal is jár – leesik.

Az almát a bélhurutos gyermekeknek finoman megreszelt állapotban adjuk – Erre a célra csakis egészséges, érett és kásás almát használhatunk.

A vöröses-barnás almapépet a betegek kanalanként fogyasztják el, mégpedig éhségérzetüknek megfelelő mennyiségben. Ez a kornak és a gyermekek étvágyának megfelelően változó. Általában véve a gyermekek öt étkezését véve alapul fél, legfeljebb egy kilót fogyasztanak.

Egyes esetekben az almát előzőleg meghámozták, míg más esetekben az almapépbe a héját is belereszelték, de mindenkor eltávolították a magvakat és a magházat. Kiderült, hogy a gyógyhatás mindkét esetben hasonló volt, tehát teljesen közömbös, hogy az almát hámozva vagy hámozatlanul reszeljük-e meg… Egyes kutatók az almát kizárólagosan héjjal együtt részeltették meg, és a zöld, savanyú almát is kipróbálták, de az eredmény mindig kitűnő,volt.

A kúra egy-két napig tart, mellette minden egyéb ételt eltiltanak, még a folyadékot is!

Egyes esetekben azonban a nagy vízveszteség pótlására megengedhetünk szacharinnal édesített teát.

A kétnapos almakúra után egy napig tej- és zsírszegény kímélő diétát javasolnak el (nyákleves, vizes kakaó, kétszersült stb.), utána pedig, tehát a negyedik napon újból áttérhetünk a rendes étrendre.

Az almakúra elsőrendű hatásáról számolt be az augsburgi gyermekgyógyintézet is. Valamennyi esetben, még a súlyos betegeknél is, a hatás feltűnő gyorsan következett be és az eredmény tartós volt. Már az első almanap után észleltek rendes alakú székletet. Az augsburgi tudósítás szerint kedvezőtlen eredményt egy esetben sem kaptak, a javulás mindenkor gyorsan, egyenesen feltűnően állt be. Az eredmény a megszokott étrendre való áttérés után is megmarad.

A súlygörbe az almakúra megkezdésének az első napján rendszerint csökken, amely ennél a táplálkozási módnál magától értetődik. Feltűnő azonban, hogy ez a pillanatnyi súlycsökkenés igen gyorsan megszűnik, sőt a kezelés 4-5. napján már elérjük a kezelés előtti súlyt, és utána szabályos, kielégítő súlyemelkedést látunk.

Adódik a kérdés: A vázolt diéta tényleg teljesen ártalmatlan-e, és a gyermekre nézve nem rejteget-e magában veszélyt?

Az összes kutatók, akik eddig az almakúrával behatóan foglalkoztak, megfigyeléseik alapján eddig még semminemű ártalmat vagy veszélyes jelt nem vettek észre.

Ellenkezőleg, feltűnő módon javult a közérzet, a gyermek színe és arckifejezése szemmel láthatóan megjavult, és a sírós hangulatú gyermek kedélye vidám lett. Egyes esetekben igen nagy jelentőségű, hogy az almakúra alatt bőven adjunk szacharinos teát, nehogy a vízveszteség következtében agyzavarok lépjenek fel. Ezeknél a betegeknél tea nélküli almakúra veseizgalmat válthat ki.

Csecsemőknél, kisbabáknál természetesen legyünk igen óvatosak!

Tapasztalatok szerint az almakúrát a betegek legtöbbször szívesen veszik! Idősebb gyermekeknél esetleg mutatkozó ellenszenvet gyorsan elháríthatjuk, ha megfelelő módon foglalkozunk velük.

Az almakúra kedvező hatását bélhurutnál részben a következőkkel magyarázzák:

» A finom elosztású alma (reszelt) a belet mechanikusan tisztítja, továbbá megakadályozza a legkülönbözőbb kártékony anyagok felszívódását, és az almapép bőséges csersavtartalma kedvező hatást gyakorol a bélfalra.

» De felveszik még, hogy mindenekelőtt a gyümölcssav a legnagyobb jelentőségű, amennyiben a bélben az erjedést okozó bacilusok kifejlődésére a kedvező táptalajt megváltoztatja, és ezáltal a belet méregteleníti.

» Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az alma csersavtartalma, amely a bélműködésre összehúzó hatást gyakorol, hozza létre a fent vázolt kedvező gyógyeredményt.

Valószínű, hogy a nyers alma különböző tulajdonságai egyaránt fontosak a gyógyulás szempontjából!

Akárhogyan is hat a nyers reszelt alma, egy biztos, és ebben mindenki megegyezik, hogy az almakúra a gyermekkori hasmenések leküzdésére és gyógyítására elsőrendű gyógyeljárás. Ez a módszer biztos, egyszerű, gyorsan hat és olcsó, úgyhogy az eddig alkalmazott eszközöket felülmúlja.
Az almakúra felnőtteknél is hasonló eredménnyel alkalmazható!

1734
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]