Legyen tisztában a böjtölés – koplalás alapvető ismérveivel!

1666
HOZZÁSZÓLÁS:

A régi időkben az emberek nemcsak egészségügyi okokból böjtöltek, hanem vallási alkalmakat is felhasználtak erre a célra.

A nagy vallásalapítók és törvényhozók, kik közé orvosok is tartoztak, bölcs éleslátással vallásrendszerükbe beiktatták a böjtöt is. A régi vallásos élet alapja az imádkozás és a böjtölés volt. Az öreg egyházatyák hívei voltak a böjtölésnek, és emellett magas kort értek el.

A legújabb kutatások és megfigyelések szerint a böjtölés teljesen ártalmatlan

Sőt, mértékletes böjtölés növelheti a szervezet ellenálló képességét is!

Természetes dolog, hogy minden böjtölésnél vagy kímélő diétánál mérlegelnünk kell az esetleg szóba jövő károkat és a velejáró hasznokat. Minél inkább bepillantunk tudományos felszereléseink segítségével az emberi szervezet működéseibe, annál inkább látjuk, hogy az élő szervezet harmonikus működéséhez mennyi erő, milyen komplikált kémiai folyamatok és a szervek milyen csodálatos összjátéka szükséges.

Minthogy szervezetünk a külvilágból rendszeresen felvett építőanyagokra és energiaforrásokra van utalva, amelyek a szájon, a gyomor-bél csatornán keresztüljutnak el rendeltetési helyükre, tehát a táplálékfelvétel elhagyása a szervezet szempontjából nagy jelentőségű áthangoló folyamatot, azaz tartós ingert jelent – Az egész szervezet hirtelen új törvények uralma alá kerül.

Legelőször is jegyezzük meg, hogy a koplalást a szervezet feltűnően jól tűri!

Az emberek tulajdonképpen csakis az első és második napon éreznek erősebb éhségérzést. Érzékeny, ideges betegeknél a második, esetleg a harmadik napon tapasztalható nyomott hangulat, bizonyos kedvetlenség és izgalom.

Nem kimondottan kellemes az se, amikor a megszokás hatalma a böjt elején emlékezetünkbe idézheti a jó érzés ismert képeit, mint a terített asztalt, a hús finom szagát, az illatos gyümölcs és a kenyér izét…

A lelki hangulat és a testi folyamatok között szoros az összefüggés!

A koplalónapokon a szervezetből fokozott mértékben távoznak el a anyagcsere bomlási termékei, a húgysav, a lerakódott zsír és az önmérgezés folytán a vérbe jutott idegen elemek.

A szervezet működése csakis a belső életfolyamatok lebonyolítására szorítkozik: Tehát a szervezet működése csökken, az idegrendszer tevékenysége ellenben fokozódik.

A szervezet iparkodik minden körülmények között a nitrogénegyensúlyt fenntartani, amit azáltal valósit meg, hogy a szervek fehérjetartalékát felemészti. Koplalásnál az idegen, egészségtelen alkatrészeket eltüntetjük, az egészséges szervek azonban megmaradnak. A hasznavehetetlen anyagok leépítését általános lehangoltság tünetei kísérik (Az étvágy megszűnik, a nyelv bevont és a száj száraz).

A koplalás negyedik napjától kezdve ezek a kellemetlen tünetek rendre elmaradnak:

 • A közérzet emelkedettsége és egy különleges lelki hangulat fejlődik ki.
 • Az éhség érzését a beteg legyőzte.
 • Egy kellemes, leírhatatlan érzés, egy fokozott életképesség lepi meg a beteget, mely napról napra növekszik.
 • Fáradtságérzése megszűnik, friss tetterőt érez izmaiban, a gondolatok nemes szárnyalása élénkíti meg a lelkivilágát.
 • A beteg arckifejezése nyugodt, és feltűnő a szemeinek határozott tekintete.

Szakszerűen alkalmazott böjtölésnél a szervezet a legtakarékosabb módon csakis az életfontos folyamatokat látja el, pl. idegrendszer, szív, tüdő, véredények. Feltűnő a koplalás hatása a szellemi tevékenységre és az érzékszervekre. A beteg látóképessége határozottan fokozódik.

Koplalás alatt az anyagcserében lényeges változás áll be:

 • A nitrogén-kiválasztás fokozódik,
 • a szénhidrátok nagyobb mértékben égnek el,
 • a húgysavkiürülés pedig .

Érdekes, de egyúttal nagy jelentőségű a koplalás hatása a vérkeringésre! ⇒ Mindenekelőtt a magas vérnyomás csökken. A vérnyomás csökkenése gyorsan következik be, és az eredmény tartós.

A vér kissé besűrűsödik. A vér alvadási képessége gyorsul, a vércukortükör pedig leszáll. Ha a koplalás alatt elegendő folyadékbevitelről gondoskodunk, úgy a vér mennyisége változatlan marad.

Továbbá: ⇒

A vizelet mennyisége is csökken, a színe sötét, vegyhatása pedig erősen savi.

A fehérje-anyagcsere bomlástermékei legnagyobbrészt a veséken keresztül távoznak a szervezetből. Anyagcsere-bántalmaknál, köszvénynél, cukorbajnál, asztmánál és bőrbetegeknél a bőrön keresztül a kiizzadás feltűnően fokozódik. Mindegyik betegnek megvan a betegségre jellemző szaga, amely a harmadik naptól kezdve már kifejlődik.

Koplalásnál nemcsak az anyagcseresalakok és a főlős mennyiségben jelen lévő zsír és szénhidrát ég el, hanem a csökkent ellenállású, elhalóban lévő sejtek is. Az életerős sejtek a beolvadással szemben nagy ellenállást fejtenek ki. Az elzsírosodott, vízben és savban gazdag sejtek ennél a tisztogatási folyamatnál elpusztulnak.

A koplalás igen értékes gyógyeljárás az idült betegségek gyógyításánál

Mint pl. anyagcsere-bántalmaknál, bélhurut vagy helytelen táplálkozás következtében kifejlődött idült önmérgezésnél, köszvénynél, reumánál, elhízásnál, asztmánál, bélrenyheségnél, cukorbajnál, féloldali fejfájásnál.

Ezeknél a bajoknál koplalással feltűnő gyógyeredmény érhető el – Idegi bajoknál azonban legyünk óvatosak.
A beteg helyes megválasztása igen fontos, ahogy a kezelt beteget gondos ellenőrzése is.

Szigorúan tilos a koplalás tuberkulózisnál, bazedovkórnál, súlyos szívbajnál, szervi idegbajnál, nagyfokú idegességnél, rosszindulatú daganatnál és éltesebb embereknél.

A koplalókúra mély hatású gyógymód, amely alapos ismeretet és tudást igényel:

A lelkiismeretlen koplalás súlyos következményekkel is járhat! Csakis lelkiismeretes szakorvos ellenőrzése mellett koplaljunk, aki jól ismeri a koplalási időt és módot. Általános érvényű szabályt nem állíthatunk fel.

Általában azt mondhatjuk, hogy egy alapos koplalókúra ideje 2-3 hét – Az orvosi ellenőrzés feltétlenül szükséges, sőt az igazi siker titka:

A koplalókúra alatt végezzünk naponta lemosást, láb- és karfürdőt, olykor pedig rendeljünk egész-fürdőt. Az eredmény fokozása céljából használjunk óvatos lég- és napfürdőt.

A koplalónapokon folyadékot (vizet) tetszés szerinti mennyiségben fogyaszthat a beteg.

A kúra befejezése után eleinte gyümölcsnedveket és teákat nyújtsunk a betegnek. Lassanként térjünk át a könnyű vegetáriánus és vegyes étrendre.        –

Enyhe, mindenki által megvalósítható koplalókúrát képez a gyümölcs- és nyerskoszt-nap is.

A szabályos időközökben megismételt koplalónapok is igen egészségesek ⇒ Ezeken a napokon gyümölcsnedven és gyógyteán kívül semmit sem fogyaszt a beteg (pl. kamillatea, hársfatea, csipkerózsatea). Az eredmény jó: A szervezet felfrissül, a vér és a szövetek méregtelenítődnek és a közérzet javul.

1666
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
 1. Andrea szerint:

  Nagyon jól összeszedett cikk volt. Köszönöm a hasznos információkat. Nemrég olvastam egy másik cikket a böjtölésről, amiben kitértek a diéta szerepére is. Ha valakit érdekelne, akkor a http://xmm.hu/bojt-vagy-dieta/ blog bejegyzésben érhető el.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]