Fontos tudnivaló a Ring-lúgkúrához: Hogyan alakítható ki lúgtöbblet a szervezetben?

1883
HOZZÁSZÓLÁS:

A táplálékban található lúgtöbblet a kalóriaszegény táplálkozás során fellépő, ún. böjti acidózis, a szövetek savbősége révén megkötődik, így a szervezet lúgtartaléka, a központi irányítómechanizmus kulcsa, változatlan marad. zoldsegek-magvak-egeszseges-etelek

Fontos, hogy a RING-lúgkúra az anyagcserezavarok, mint például a napjainkban oly gyakori urikaemia (magas vérhúgysavszint) kezelésében szintén alkalmazható.

A lúgtöbblet a két nagy növényi csoport, a gyümölcsök és zöldségek, valamint a magvak arányának helyes összeállításával biztosítható. Az étrendnek 70%-ban gyümölcsből és zöldségből, 30%-ban pedig magvakból kell állnia.

Ezeken az arányokon súlyarányok értendők, amelynek következtében a magok kalóriadús növényekként magasabb energiamennyiséget jelentenek a táplálkozásban. Az ezek által okozott savtöbbletet a gyümölcsök és zöldségek közömbösítik. E két csoport aránya összességében lúgtöbbletet eredményez a szervezetben.

Mitől függ az élelmiszerek kémhatása?

Egy-egy élelmiszer kémhatása a benne található ásványi anyagok arányától is függ

  • Ha az élelmiszerben a fémes ásványi anyagok vannak túlsúlyban (pl. kálium), a kémhatás lúgos. Ez a helyzet áll fenn a legtöbb zöldség- és gyümölcsfélénél.
  • Amennyiben a nem fémes ásványi anyagok jelenléte a meghatározó (pl. foszfor, klór), a kémhatás savas. Ez tapasztalható a magvaknál, valamint valamenynyi közvetlen állati terméknél, mint például a húsnál, a halnál és a tojásnál is.

A szerves savak elégetésekor szén-dioxidot lélegzünk ki, tehát a savas anyagok maradnak a szervezetben vissza. Ezzel magyarázható, hogy a „savanyú” alma és a citrom is lehet lúgos hatású.

A kémcsőben viszont a szerves savak valóban savas kémhatásúak. Ez jól példázza azt, hogy a kémcsőben (in vitro) tapasztalható viszonyok nem mindig felelnek meg az élő szervezetben (in vivo) fellépő viszonyoknak.

Az élelmiszerek savas vagy lúgos kémhatását 100g élelmiszerre számított “normálsav”, illetve “normállúg” köbcentiméterében adják meg. Ezeket az adatokat leegyszerűsítve százalékban kifejezett sav- vagy lúgtöbbletnek is nevezhetjük.

1883
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]