A máj, az epeutak és a hasnyálmirigy zavarai elleni szerek

2446
HOZZÁSZÓLÁS:

A máj, az epeutak és az epehólyag, valamint a hasnyálmirigy zavaraira alkalmazott szereket a természetgyógyászati házi patikánkban egy helyen tarthatjuk.

Az említett szervek szervezetünkben különleges szerepet töltenek be:

A máj és a hasnyálmirigy termelik az emésztéshez elengedhetetlen anyagokat, amelyek egy része a májon és az epeutakon, másik része pedig a hasnyálmirigyen keresztül jut be egy közös csatornába, amely aztán a nyombélbe torkollik.
Az epehólyag e csatornarendszerrel – a májtól vezető főággal – áll kapcsolatban.

Mivel e szervek ily szoros összefüggésben állnak egymással, belátható, hogy a rendszer egyes részeiben fellépő zavarok közvetlen hatással lehetnek a rendszer többi szakaszára, illetve a kapcsolódó szervekre.

Természetesen a nyombél, az előtte elhelyezkedő gyomor és a mögötte elhelyezkedő vékony- és vastagbél bővített, funkcionális egységet képez.

A kínai akupunktúra elképzelése szerint ezek a kapcsolatok nagyon jól láthatóak

A szervek közötti kapcsolatok kifejezésére létezik az úgynevezett „férj/feleség-szabály”.

A hasnyálmirigy e rendszer szerint a májjal áll házastársi viszonyban, az epehólyag pedig a gyomorral. Vagyis: “ha a férjnek jó dolga van, a feleség sem szűkölködik”. Ha azonban a férj gyenge, a feleségnek is meg van kötve a keze.

Már kis rendellenesség hatására is – a mi esetünkben ez akár apró diétás hiba is lehet – felborul az egyensúly. Ilyenkor már nem beszélhetünk jó gyomorról, még ha csak az egyik partner küzd is nehézségekkel.

A vékonybél a vastagbéllel áll összeköttetésben – Ez is könnyen belátható, hiszen, ha a vékonybél a vastagbélnek rosszul feldolgozott anyagot ad át, a vastagbélben is gondok keletkeznek.

A kínai ábrázolás szerint azonban van még több összekapcsolódás is:

  • Így például az epehólyag nem csupán a gyomor házastársa, hanem egyben a máj anyja is, a vastagbél pedig a gyomor anyja, amely a hasnyálmirigy anyja.
  • Létezik tehát egy második szintű, „anya/fiú-szabály” is.
  • A szabály lényege az, hogy feltárja az egyes szervek energetikai kapcsolódásait, valamint, hogy érthetővé tegye az akupunktúrás meridiánok egymáshoz való viszonyát.

Ezeknek a régi, kínai, szemléltetési célzattal létrehozott szabályoknak a tanulmányozása egyáltalán nem haszontalan:

Ugyanis megmutatja a szervezeten belüli kapcsolódásokat, vagyis, hogy melyik szerv melyik másikra van hatással, illetve melyik szerv segíthet legjobban a másikon:

» A kövekkel teli és gyulladt epehólyag például nemcsak a házastársára, a gyomorra van kihatással nyomás és telítettségérzet formájában, hanem vízduzzasztó gátként már kis diétás hiba hatására is (amely egyébként egyáltalán nem a gyomrot, hanem inkább az epét terheli) negatív energiát ad át fiának, a májnak.

» A máj azonban megint csak megosztja nehézségeit házastársával, a hasnyálmiriggyel, amelynél gyulladások alakulnak ki. Ez a kellemetlen és komoly állapot pedig mindaddig fennmarad, míg ennek okozóját meg nem szüntetik.

» A hasnyálmirigy gyulladását is okozó, gyulladt, kövekkel teli epehólyag esetében ez operációt jelent.

Könnyen belátható, hogy hibás terápiás kezelést folytat az, aki a hasnyálmirigy-gyulladást kezeli, miközben a gyulladt epehólyagot figyelmen kívül hagyja.

A máj, az epeutak, a hasnyálmirigy és a gyomor, valamint a különféle belek összekapcsolódásai ugyanolyan összetettek, mint ahogy azt a Kínai ábrázolás  összefonódó családi kapcsolatai mutatják.

A pontos diagnózis felállítása meglehetősen nehéz feladat, és laikusként könnyen mellé is foghatunk. Ezért, mielőtt a későbbiekben ismertetett szereket szisztematikusan alkalmaznánk az ismeretlen eredetű gyomortájéki panaszokra, kérjük ki az orvos tanácsát.

Ezen a területen hatásos szereket a következők szerint csoportosíthatjuk:

  1. elsősorban a májra ható szerek,
  2. elsősorban az epeutakat és az epehólyagot befolyásoló szerek,
  3. és elsősorban a hasnyálmirigyre ható szerek.
2446
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]